top of page

Bakgrund

​
Varför behövs en verksamhet som Stronger Together? 

 

I världen finns ca 37,9 miljoner människor som lever med hiv. Det är fler än någonsin tidigare, inte för att spridningen ökar, utan för att medicinerna blivit mer effektiva och människor med hiv lever längre. De flesta människor som lever med hiv lever i Afrika söder om Sahara. I Tanzania beräknas ca 1,6 miljoner människor varav 92.000 barn (0-14 år) leva med hiv (UNAIDS, 2019). Dock är variationen mellan olika delar av landet stor och man räknar att det finns ett stort mörkertal. I Tanzania är hivmediciner gratis, men tillgänglighet, låg utbildningsnivå och stigma gör att långt ifrån alla får det stöd eller medicin de är i behov av och har rätt till.

​

I Tanzania och i många andra delar av världen finns mycket okunskap och föreställningar om hiv, smittvägar och vem som drabbas av sjukdomen. Detta gör att många som lever öppet med hiv i stor utsträckning riskerar att hamna i utanförskap, stigmatiseras eller diskrimineras på olika sätt. Många individer och familjer lever med sjukdomen som en hemlighet av rädsla för att utsättas. I många fall är kunskapen om hiv, smittvägar och mediciner låg, även hos de personer som själva lever med hiv. Detta kan leda till självstigma, dålig följsamhet i behandling och risk att sprida sjukdomen vidare.

​

Stronger Together finns för att vi att erbjuda barn och unga möjlighet att träffa andra i samma situation, lära sig med om hiv, mediciner och hur de förhålla sig till sin sjukdom. Stronger Together arbetar för att ge barn och unga som lever med hiv verktyg och förhållningssätt att hantera svårigheter och få en ökad livskvalité. Ambitionen är också att medlemmarna i sin tur sprida kunskap och var ett stöd för andra i samma situation.

​

​

Vad är hiv
​

Hiv är förkortning av Humant Immunbrist Virus. Hiv angriper kroppens CD4-celler vilka är en viktig del av immunförsvaret och gör det svårare för kroppen att bekämpa andra infektioner, utan behandling leder sjukdomen på sikt till allvarliga sjukdomstillstånd och en för tidig död. Det finns inga mediciner som kan bota sjukdomen, men med medicinsk behandling reduceras virusmängden i blodet så mycket att det inte går att mäta. Då fungera immunförsvaret normalt och risken att överföra viruset försvinner. Med en effektiv behandling kan en person med hiv leva ett vanligt liv, må bra och har samma förväntade livslängd som personer utan hiv.

​

Den vanligaste orsaken att barn får hiv är via sin mamma. Andra smittvägar är oskyddade sexuella kontakter eller genom blodtransfusioner, transplantationer, eller via en spruta/injektion Hiv smittar inte genom sociala kontakter som t.ex. att dela mat, tallrik, säng, eller toalett. Det smittar inte heller via t.ex. tårar, snor eller vatten.

​

Hiv och aids är inte samma sak. Aids är ett sjukdomstillstånd som kan uppstå om hiv inte behandlas och immunförsvaret blir så pass försvagat att kroppen inte kan bekämpa andra sjukdomar. När en person med hiv får en eller flera sådana sjukdomar kallas tillståndet aids. Med en fungerande behandling utvecklas inte aids.

 

Bagamoyo

​

Stronger Togethers verksamhet är lokaliserad i Bagamoyo en kuststad vid Indiska Oceanen, 75 km norr om Dar es Salaam. Det är en färgstark stad med höga palmer, gamla byggnader och en lång strand som morgon och eftermiddag fylls med folk. Bagamoyo är också en känd kulturstad och Östafrikas största konstskola ”College of Arts” är lokaliserad där.

​

Under 1800-talet var Bagamoyos hamn en av de viktigaste handelsplatserna längst Östafrikas kust. I mitten av 1800-talet, när kryddodlingarna på Zanzibar började kräva mer arbetskraft, utvecklades en omfattande handel med människor från Tanzania och andra Östafrikanska länder. Senare utvecklades denna handel att även omfatta slavhandel.


På swahili betyder Bagamoyo ”Jag lämnar mitt hjärta här”. Många i staden menar att Bagamoyo är en magisk plats som är omöjlig att inte förälska sig i och trots att man åker härifrån kommer ens hjärta att vara kvar. Men namnet syftar historiskt på det faktum att staden var just en central utskeppningsplats för slavar. Den stora slavrutten från Ujiji vid Tanganyikasjöns strand fick sin slutstation i Bagamoyo, en sträcka på dryga 1200 km. Därifrån skeppades slavar över till Zanzibars stora människomarknad, för att sedan säljas vidare till andra delar av världen. Denna rutt är idag med på Unescos tentativa lista med världsarv. Bagamoyo som slavport var under 1800-talet väldigt betydande för slavhandeln men kom också att bli en central plats för frigörelsen av slavar. Brittiska och franska antislavskepp patrullerade under den senare delen av 1800-talet mellan Zanzibar och Tanzanias fastland och förde befriade slavar till ”The Christian Freedom Village” i norra Bagamoyo.

 

Slaveriet förbjöds i lag under 1870-talet men slavhandeln upphörde i praktiken först i början av 1920-talet. Många invånare i Bagamoyo har mor- eller farföräldrar som varit slavar eller slavägare och man kan konstatera att många människor i staden än idag är starkt påverkade av dess historia. Som ort är Bagamoyo relativt orörd av turism. De flesta västerlänningar som kommer hit gör det i syfte att arbeta. Det bidrar förmodligen till den genuina känsla staden ger uttryck av, det är inget som är skapat eller iscensatt, utan platsen är ortsbefolkningens egen.

bottom of page